Onze werkwijze

Onze werkwijze

Voedselpakketten worden samengesteld uit gratis verkregen levensmiddelen die kwalitatief goed zijn, maar om één of andere reden over zijn, of niet meer verkocht kunnen worden. De pakketten worden beschikbaar gesteld aan personen van wie, na toetsing aan landelijke criteria, is vastgesteld dat zij minimaal geld overhouden om in hun levensonderhoud te voorzien.

Een deel van het voedsel krijgt de Voedselbank van bedrijven. Voedselbank Leeuwarden stelt zich ten doel vijf keer per week een evenwichtig voedselpakket aan te bieden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Daarom organiseren wij winkelacties welke als volgt werken:

  • Bij de ingang van een supermarkt worden flyers uitgereikt aan het winkelend publiek. Op de flyer staan producten die de voedselbank graag wil hebben om een evenwichtig voedselpakket te kunnen samenstellen. De klanten worden uitgenodigd om één of enkele van deze producten te kopen voor de Voedselbank. (Vanzelfsprekend vindt deze actie plaats met goedkeuring van de betreffende bedrijfsleider van de supermarkt)
  • De producten kunnen na het afrekenen worden ingeleverd bij de in de supermarkt aanwezige vrijwilligers van de voedselbank.

De Voedselbank zamelt voor de standaardpakketten artikelen in die belangrijk zijn voor een huishouding, zoals wasmiddelen, houdbare melk, rijst, pasta, broodbeleg, koffie en thee. Deze producten zijn langere tijd houdbaar en voorzien in de eerste levensbehoefte. Daarnaast krijgen de klanten, voor zover beschikbaar, ook verse artikelen zoals brood, vlees, verse groente en fruit in hun pakketten.